przejdź do Sochaczew.pl
146855 odwiedzin

Kolejne zadanie wykonane!

A A A

Nasz rejon charakteryzuje się dużą ilością sadów owocowych, dlatego niedawno udaliśmy się do przetwórni „Ideal-Sad” znajdującej się w Rybnie. Otrzymaliśmy tam pyszne, świeże jabłka, które wykorzystaliśmy do zrobienia szarlotki i pieczonych jabłek. Upiekliśmy je według przepisu naszej babci Ewy, który podajemy poniżej. Było smacznie i zdrowo!

 

Szarlotka babci Ewy

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło. Siekamy je drewnianą łopatką i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dzielimy je na 2 części, 2/3 ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a resztę odstawiamy. Pieczemy w 200°C aż do lekkiego zrumienienia.

4 jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i na średnim ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy jabłka puszczą wodę, dodajemy cynamon. Następnie blendujemy na jednolitą masę i przekładamy na upieczony spód. Jabłko, które nam zostało obieramy i kroimy w plastry, i układamy na wierzchu. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika aż do zrumienienia wierzchu. Smacznego!

 

Zapraszamy do galerii zdjęć.

  

Zapisz się na newsletter

kontakt
imię i nazwisko
adres e-mail
wiadomość